top of page

ANN SVENSSON

Jag, Ann Svensson, har en gedigen erfarenhet inom restaurang där jag både har varit i kök och servering. Det var 1992 jag fick syn på att det fanns en Restauranghögskola i Grythyttan där man kunde förkovra sig inom mat- och dryck. Jag provade in på skolan och blev antagen. I tre år bodde jag i Grythyttan och studerade på högskolan. Restaurangpraktiken var delvis på Grythyttans Gästgiveri.


Andra året på utbildningen var det utlandspraktik i två månader i Australien. Där hade ett universitet utanför Adelaid lagt upp ett Wine and food Training Program för oss där vi fick vara med på olika vingårdar och fick vara med och arbeta, lite restaurangarbete och mycket provningar mm. Det var mycket kul och lärorikt!


Efter examen 1995 fick jag och en studiekamrat arbete i England för en norsk redare. Vi skulle få driva hela gården från att laga mat, bygga upp ett helt nytt restaurangkök, göra blomsterarrangemang, anställa personal och bygga upp en stor vinkällare. På sommaren åkte vi över till England och skulle träffa redarfamiljen och även provlaga mat till dem och så skulle de bestämma om de var nöjda efter det. De var nöjda med oss och då fick vi jobbet. Den här tiden var intressant och gav mig mycket erfarenhet.

 

När jag återvände till Sverige började jag på Vin & Sprit AB där jag nu har arbetat i tio år. På Vin & Sprit har jag haft många olika sysslor så som: produktutveckling inom kryddsprit, sensorik, försäljning, marknadsavdelningen, jobbat med vinjournalister (nyhetsprovningar) och huvuddelen av
tiden på företaget höll jag på med vinutbildningar till krögare och grossister. Den utbildningen var jag huvudansvarig för och fick bygga upp själv.


Under tiden jag arbetade på Vin & Sprit fick jag ett stipendium att åka till USA, Kalifornien och studera på Vinuniversitet (University of Davis, Kalifornia, Enology Department). Det var en fortsättning på utbildningen i Grythyttan då jag och en studiekamrat fick förfrågan att åka iväg. Vi läste två kurser i vinsensorik med vinmakarna och gjorde våra D-uppsatser med en världsberömd professor i vinsensorik, Ann Noble. Det var en tuff men lärorik period. Jag blev kvar i Kalifornien i åtta månader. Efter att uppsatsen var klar fick jag en magister examen i restaurang- och måltidskunskap.


Sedan år 1994 är jag medlem i Svenska Sommelierföreningen. I november 2006 startade jag ett eget företag med namnet Smakrådet och utgår ifrån Östersund. Jag arbetar med dryckesutbildningar, provningar, mat- och vinprovningar etc. Jag hjälper även privatpersoner med upplägg av vinkällare och olika tips när det gäller drycker.

IMG_0485_2.jpg
bottom of page